Jazeker. Voordat we zelf met Arnhems Hert starten, hebben we de bestaande opties verkend en met de meesten ook de samenwerking opgezocht.

Hier geven we, kort samengevat, onze bevindingen weer:

In het graafschap Gelre zijn al vroeg munten geslagen. Er werd in de 12e/13e eeuw gemunt door de graven Hendrik I, Otto I en Gerard. Dit gebeurde voor graaf Gerard met zekerheid in Arnhem.(Bron: http://www.duiten.nl/gelderland.html )

Recenter zijn in Arnhem twee eerdere initiatieven geweest rond lokale betaalmiddelen.
Het eerste betaalmiddel is de Gelre. De Gelre is opgericht in 2007 door Antony Migchels, eerst als handelsnetwerk. In 2008 is de Gelre verder gegaan met zowel een digitaal (giraal) geldsysteem als met een papieren geldsysteem. De Gelre had al heel snel bijna 100 aangesloten bedrijven als deelnemer. In 2008 had de Gelre de pech dat de Lehman Brothers failliet gingen waardoor de economie in een forse crisis terechtkwam. De Nederlandse Bank heeft toen (na een publicatie over de Gelre in het Financieel Dagblad) een onderzoek naar de Gelre gestart. De uitkomst was na een jaar dat een deel van het systeem door mocht gaan. De oprichter heeft op basis van deze ervaringen de concepten van de Gelre in 2014 doorontwikkeld naar een landelijk betaalsysteem, de Florijn. De Gelre is momenteel niet meer als lokaal betaalmiddel beschikbaar.

Verder heeft de wijk de Geitenkamp de Gilden(munt). De Gilden is een fysieke munt (niet digitaal) en bestaat sinds 2014. Om de paar jaar wordt er een nieuwe set van de Gildenmunt ontworpen en uitgebracht. Er zijn twee typen munten (de Gilden en het Gildenkwartje) en een 5 Gildenbiljet. Tijdens het Hoogte80 festival in 2014 heeft de stichting Gildenmunt met het festival samengewerkt. De Gilden kan gebruikt worden op “Groot Geitenkamp”: de Geitenkamp, Monnikenhuizen, Nieuw Monnikenhuizen, Arnhems Allee en Saksen Weimar.
Het bestuur van Arnhems Hert heeft in het najaar van 2018 contact gelegd met de stichting Gildenmunt om samenwerking te verkennen waarbij elkaars sterke punten gebundeld worden. Dit proces loopt.

Tot slot kent Arnhem de bitcoin. Dat is echter geen lokaal betaalmiddel. En de doelstellingen van Arnhems Hert en bitcoin lopen vér uiteen. Bitcoin is een speculatief digitaal betaalmiddel met een wereldwijde focus. Er zijn deelnemers aan de Bitcoin die deze gebruiken om transacties buiten het zicht te houden, terwijl Arnhems Hert juist gericht is op transparant zakendoen. Arnhems Hert is gericht op het realiseren van een duurzame, florende lokale community en wil een boost geven aan de lokale economie. Dit doen we door het stimuleren van lokale, transparante transacties in Arnhems Hert.