FAQ

/FAQ
FAQ2019-03-27T18:06:35+00:00

Veel gestelde vragen

Wie zitten er achter het Arnhems Hert?2018-09-20T12:34:18+00:00

Een klein groepje Arnhemse ondernemers met ervaring in netwerken en het bouwen van lokale gemeenschappen ondersteund door een lokaal betaalmiddel, heeft de handen ineengeslagen. Deze groep bestaat onder andere uit bakkerij Tom van Otterloo, duurzame maatpakken atelier Dutch Spirit en de Coöperatie Infinite Inspiration. Arnhems Hert werkt nauw samen met de landelijke koepel Social Trade Organization uit Utrecht. Hier zijn bijvoorbeeld ook United Economy, met leden zoals Koffiebranderij Peeze, Odin en Greenchoice bij betrokken.

Wat kost deelname?2019-03-27T18:04:12+00:00

Klein Bedrijf: € 85,- per jaar (tot 10 medewerkers)
(€ 35,- per jaar excl. BTW voor deelname Gemeenschap Arnhems Hert en € 50,- per jaar voor de rekening in Arnhems Hert. Voor ondernemers met een eenmanszaak is er een speciale regeling.)

Middel Bedrijf: € 185,- per jaar (10 tot 50 medewerkers)
(€ 35,- per jaar excl. BTW voor deelname Gemeenschap Arnhems Hert en € 150,- per jaar voor de rekening in Arnhems Hert)

Groot bedrijf: € 335,- per jaar (Meer dan 50 medewerkers)
(€ 35,- per jaar excl. BTW voor deelname Gemeenschap Arnhems Hert en € 300,- per jaar voor de rekening in Arnhems Hert)

Ondernemers kunnen zich hier aanmelden.

In de toekomst zullen deze bedragen zeer waarschijnlijk omzetafhankelijk worden: verdient uw bedrijf meer in het circuit, dan betaalt u ook wat meer. Verdient u minder, dan betaalt u ook minder.

 

Consument (particulier): Met € 50,- per jaar, ondersteun je de lokale economie.
(€ 35,- per jaar incl. BTW voor deelname Gemeenschap Arnhems Hert en € 15,- per jaar voor de rekening in Arnhems Hert. Voor studenten of deelnemers met een minimuminkomen of lager is er een speciale regeling.)

Waarom willen we Arnhems Hert?2018-09-20T11:55:39+00:00

Arnhems Hert is er om een florerende en duurzame lokale gemeenschap te realiseren door een boost te geven aan de lokale economie. We stimuleren ondernemers en inwoners hieraan actief bij te dragen. Dat doen we door het enthousiasmeren van de gemeenschap om elkaar actief op te zoeken, met elkaar te verbinden en daarmee lokale transacties te realiseren. Het betaalmiddel en een betrouwbaar betaalsysteem liggen daaraan ten grondslag.

Op 15 september 2018 is het 10 jaar geleden dat de zakenbank Lehman Brothers uit de VS omviel. Het was het begin van de financiële crisis en de reddingsoperatie door de overheid kostte tientallen miljarden. Er zijn enkele maatregelen getroffen, maar de financiële sector is niet wezenlijk veranderd en we zijn vrolijk op weg naar een volgende crisis. Het kan en moet anders. Ondernemers en inwoners uit de regio Arnhem kunnen door deelname aan deze gemeenschap een rol van betekenis spelen.

Voor wie is Arnhems Hert?2018-10-04T11:56:38+00:00

Iedereen met een hart voor een florerende en duurzame regio Arnhem is dan welkom! Of je nu een ondernemer bent die streeft naar een duurzamere omzet, gemeente of een sociale organisatie, of een inwoner uit de regio Arnhem. Gun jezelf de mogelijkheid om jouw hart voor een florerende en duurzame regio Arnhem kenbaar te maken!

Arnhems Hert is gericht op lokale ondernemingen. Heb je zelf een ondeneming? Dan kun je meedoen als Ondernemer en versterk je je onderneming én je netwerk met Arnhems Hert. Arnhems Hert gaan vaker rond in Arnhem. Vernieuwende bedrijven krijgen hierdoor meer omzet, klanten en krediet.

Heb je zelf geen onderneming en wil je de lokale economie toch graag ondersteunen, dan kun je Vriend worden van Arnhems Hert en versterk je de lokale economie en gemeenschap.
Je geld levert een positieve bijdrage aan een florende lokale gemeenschap en aan deelnemende ondernemers. Open een Arnhems Hert rekening en wordt “Vriend” voor € 50,- per jaar.

Op de website kan je hier meer over lezen.

Ik heb een Arnhems Hert betaalrekening. Hoe installeer ik de app op mijn smartphone?2019-10-17T12:47:26+00:00

Ga naar de Appstore.

Zoek naar “Social Trade” (Circuit Nederland)

Zoek naar “Social Trade” (Circuit Nederland)

 

Installeer de app en vul je gebruikersnaam en password in.

In de app vindt je een help functie. Maar als je met een “gewone” app van een traditionele bank overweg kunt, dan kan het bedienen van de Circuit Nederland App met je saldo in Arnhems Hert geen probleem zijn!

 

Hoe werkt Arnhems Hert?2018-10-04T11:57:27+00:00

Het voordeel van een lokale munt is dat deze de regio niet verlaat, simpel door het feit dat je er elders niet mee kunt betalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een euro gemiddeld na tweeëneenhalve transactie de regio uit is en bijvoorbeeld in China is beland. Met het gebruik van het Arnhems Hert stimuleer je de lokale economie: het geld komt altijd weer terecht bij een deelnemer uit de regio Arnhem.

 

Op de website kan je hier meer over lezen.

Hoe kom ik aan Arnhems Hert?2019-03-27T18:04:49+00:00

De beste manier is natuurlijk om Arnhems Hert te verdienen, maar je kan ook Arnhems Hert kopen. Daarvoor moet je wel een Arnhems Hert rekening bij Circuit Nederland hebben (Heb je die nog niet, dan kun je die hier openen.  Ben je nog geen lid van de Arnhems Hert, dan kun je je hier aanmelden).

Hoe koop je Arnhems Hert?
In je Circuit Nederland account of in de app: klik op “Geldzaken” en dan in het linkermenu op “Saldo opwaarderen”. Met iDEAL betaal je vervolgens en daarna staat je aangekochte bedrag in Arnhems Hert gelijk op je rekening. Let op: consumenten mogen van de DNB in totaal niet meer dan 150,- Arnhems Hert op hun rekening hebben staan. Let hierop bij het aankopen. Voor bedrijven is er geen maximum.

Hoe draagt Arnhems Hert bij aan de lokale economie?2019-03-27T18:03:28+00:00

Als je met euro’s lokaal koopt weet je nooit waar het bedrijf dat twee of drie stappen verderop in de keten zit het geld besteedt. Met Arnhems Hert is juist zeker dat ieder bedrijf dat zich aansluit ook lokaal blijft besteden, zodat uiteindelijk iedereen in de regio meer kan verdienen.

Er waren toch al eerder initiatieven in Arnhem met betrekking tot (lokale) betaalmiddelen?2019-10-17T12:49:36+00:00

Jazeker. Voordat we zelf met Arnhems Hert starten, hebben we de bestaande opties verkend en met de meesten ook de samenwerking opgezocht.

Hier geven we, kort samengevat, onze bevindingen weer:

In het graafschap Gelre zijn al vroeg munten geslagen. Er werd in de 12e/13e eeuw gemunt door de graven Hendrik I, Otto I en Gerard. Dit gebeurde voor graaf Gerard met zekerheid in Arnhem.(Bron: http://www.duiten.nl/gelderland.html )

Recenter zijn in Arnhem twee eerdere initiatieven geweest rond lokale betaalmiddelen.
Het eerste betaalmiddel is de Gelre. De Gelre is opgericht in 2007 door Antony Migchels, eerst als handelsnetwerk. In 2008 is de Gelre verder gegaan met zowel een digitaal (giraal) geldsysteem als met een papieren geldsysteem. De Gelre had al heel snel bijna 100 aangesloten bedrijven als deelnemer. In 2008 had de Gelre de pech dat de Lehman Brothers failliet gingen waardoor de economie in een forse crisis terechtkwam. De Nederlandse Bank heeft toen (na een publicatie over de Gelre in het Financieel Dagblad) een onderzoek naar de Gelre gestart. De uitkomst was na een jaar dat een deel van het systeem door mocht gaan. De oprichter heeft op basis van deze ervaringen de concepten van de Gelre in 2014 doorontwikkeld naar een landelijk betaalsysteem, de Florijn. De Gelre is momenteel niet meer als lokaal betaalmiddel beschikbaar.

Verder heeft de wijk de Geitenkamp de Gilden(munt). De Gilden is een fysieke munt (niet digitaal) en bestaat sinds 2014. Om de paar jaar wordt er een nieuwe set van de Gildenmunt ontworpen en uitgebracht. Er zijn twee typen munten (de Gilden en het Gildenkwartje) en een 5 Gildenbiljet. Tijdens het Hoogte80 festival in 2014 heeft de stichting Gildenmunt met het festival samengewerkt. De Gilden kan gebruikt worden op “Groot Geitenkamp”: de Geitenkamp, Monnikenhuizen, Nieuw Monnikenhuizen, Arnhems Allee en Saksen Weimar.
Het bestuur van Arnhems Hert heeft in het najaar van 2018 contact gelegd met de stichting Gildenmunt om samenwerking te verkennen waarbij elkaars sterke punten gebundeld worden. Dit proces loopt.

Tot slot kent Arnhem de bitcoin. Dat is echter geen lokaal betaalmiddel. En de doelstellingen van Arnhems Hert en bitcoin lopen vér uiteen. Bitcoin is een speculatief digitaal betaalmiddel met een wereldwijde focus. Er zijn deelnemers aan de Bitcoin die deze gebruiken om transacties buiten het zicht te houden, terwijl Arnhems Hert juist gericht is op transparant zakendoen. Arnhems Hert is gericht op het realiseren van een duurzame, florende lokale community en wil een boost geven aan de lokale economie. Dit doen we door het stimuleren van lokale, transparante transacties in Arnhems Hert.