Veelgestelde vragen

Home/Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen2020-08-05T08:18:59+00:00

Veel gestelde vragen

Wie zitten er achter het Arnhems Hert?2018-09-20T12:34:18+00:00

Een klein groepje Arnhemse ondernemers met ervaring in netwerken en het bouwen van lokale gemeenschappen ondersteund door een lokaal betaalmiddel, heeft de handen ineengeslagen. Deze groep bestaat onder andere uit bakkerij Tom van Otterloo, duurzame maatpakken atelier Dutch Spirit en de Coöperatie Infinite Inspiration. Arnhems Hert werkt nauw samen met de landelijke koepel Social Trade Organization uit Utrecht. Hier zijn bijvoorbeeld ook United Economy, met leden zoals Koffiebranderij Peeze, Odin en Greenchoice bij betrokken.

Wat kost deelname?2020-01-31T14:55:27+00:00

Voor ondernemers en organisaties, klik hier.

Voor particulieren, klik hier.

Waarom willen we Arnhems Hert?2020-06-23T15:07:56+00:00

Arnhems Hert is er om een florerende en duurzame lokale gemeenschap te realiseren door een boost te geven aan de lokale economie. We stimuleren ondernemers en inwoners hieraan actief bij te dragen. Dat doen we door het enthousiasmeren van de gemeenschap om elkaar actief op te zoeken, met elkaar te verbinden en daarmee lokale transacties te realiseren. Het betaalmiddel en een betrouwbaar betaalsysteem liggen daaraan ten grondslag.

Op 15 september 2018 is het 10 jaar geleden dat de zakenbank Lehman Brothers uit de VS omviel. Het was het begin van de financiële crisis en de reddingsoperatie door de overheid kostte tientallen miljarden. Er zijn enkele maatregelen getroffen, maar de financiële sector is niet wezenlijk veranderd en we zijn vrolijk op weg naar een volgende crisis. Het kan en moet anders. Ondernemers en inwoners uit de regio Arnhem kunnen door deelname aan deze gemeenschap een rol van betekenis spelen. Ook de Corona crisis toont ons het belang van ondersteuning van lokale organisaties en ondernemingen (Koop Lokaal!).

Voor wie is Arnhems Hert?2020-06-23T15:00:56+00:00

Iedereen met een hart voor een florerende en duurzame regio Arnhem is dan welkom! Of je nu een ondernemer bent die streeft naar een duurzamere omzet, gemeente of een sociale organisatie, of een inwoner uit de regio Arnhem. Gun jezelf de mogelijkheid om jouw hart voor een florerende en duurzame regio Arnhem kenbaar te maken!

Arnhems Hert is gericht op lokale ondernemingen. Heb je zelf een onderneming? Dan kun je meedoen als Ondernemer en versterk je je onderneming én je netwerk met Arnhems Hert. Arnhems Hert gaan vaker rond in Arnhem. Vernieuwende bedrijven krijgen hierdoor meer omzet, klanten en krediet.

Heb je zelf geen onderneming en wil je de lokale economie toch graag ondersteunen, dan kun je Vriend worden van Arnhems Hert en versterk je de lokale economie en gemeenschap door als particulier je geld uit te geven in Arnhems Hert.
Je geld levert een positieve bijdrage aan een florende lokale gemeenschap en aan deelnemende ondernemers.

Op de website kan je hier meer over lezen.

Tikkies? Ja die hebben we ook! De Cirki’s!2020-11-25T18:08:46+00:00

Ben je gewend om Tikkies te sturen als je namens een groep iets hebt gekocht/betaald/voorgeschoten?

Ook bij Circuit Nederland hebben we onze Tikkies, en die noemen we Cirki’s (Zeg maar een Cirki, als afko van Circulair geld).

Hoe maak je een Cirki aan? Dat is heel simpel:

Via de website:

 1. Log in op je Circuit Nederland betaalrekening.
 2. Ga naar <Geldzaken> (Blauwe balk bovenin, 2de keuze van links)
 3. Kies bij <overige functies>  de keuze <Maak link voor factuur aan>
 4. Vul het <bedrag> in en de <omschrijving>, en kies <bevestigen>  (rechtsonder in het scherm)
  Dan krijg je een scherm te zien met een URL (link) en een QR code. Stuur deze link of de QR code naar al diegenen die je een Cirki wil sturen.

Of via de app:

 1. Open de Circuit Nederland App
 2. Kies voor <Ontvang QR betaling>  (keuze rechtsboven)
 3. Vul het <bedrag> in en de <omschrijving>, en kies <QR code genereren>
  Dan krijg je een scherm te zien met een QR code.
 4. Dan heb je twee mogelijkheden:
  1. Direct laten betalen via hun Laat deze QR code scannen door diegenen die jou dat bedrag schuldig zijn (Dat kunnen zij doen door hun betaal app van Circuit Nederland te openen, te kiezen voor <betaling> (midden boven), en en dan te kiezen voor < QR code scannen>.
  2. Later te laten betalen door de betaallink door te sturen per mail, facebook, of….
(Laatste wijziging/review: nov 2020, by TO)
Ik heb een Arnhems Hert betaalrekening. Hoe installeer ik de app op mijn smartphone?2020-06-23T15:11:51+00:00

Ga naar de Appstore.

Zoek naar “Social Trade” (Circuit Nederland)

Zoek naar “Social Trade” (Circuit Nederland)

 

Installeer de app en vul je gebruikersnaam en password in.

In de app vindt je een helpfunctie. Maar als je met een “gewone” app van een traditionele bank overweg kunt, dan kan het bedienen van de Circuit Nederland App met je saldo in Arnhems Hert geen probleem zijn!

 

Hoe werkt Arnhems Hert?2018-10-04T11:57:27+00:00

Het voordeel van een lokale munt is dat deze de regio niet verlaat, simpel door het feit dat je er elders niet mee kunt betalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een euro gemiddeld na tweeëneenhalve transactie de regio uit is en bijvoorbeeld in China is beland. Met het gebruik van het Arnhems Hert stimuleer je de lokale economie: het geld komt altijd weer terecht bij een deelnemer uit de regio Arnhem.

 

Op de website kan je hier meer over lezen.

Hoe verhoudt Arnhems Hert zich met United Economy of AllUnited?2020-02-21T12:13:51+00:00

De community United Economy en de community Arnhems Hert maken deel uit van dezelfde beweging, AllUnited. De munten van United Economy en Arnhems Hert zijn onderling uitwisselbaar doordat ze gebruik maken van hetzelfde achterliggende systeem.

United Economy zal particulieren vragen zich aan te sluiten bij de lokale munt als die er is (in het Arnhemse, dus het Arnhems Hert), en als die er niet is bij AllUnited.

Arnhems Hert richt zich met haar community en betaalsysteem op de lokale MKB, organisaties en particulieren/inwoners in de regio Arnhem.

Hoe kom ik aan Arnhems Hert?2019-03-27T18:04:49+00:00

De beste manier is natuurlijk om Arnhems Hert te verdienen, maar je kan ook Arnhems Hert kopen. Daarvoor moet je wel een Arnhems Hert rekening bij Circuit Nederland hebben (Heb je die nog niet, dan kun je die hier openen.  Ben je nog geen lid van de Arnhems Hert, dan kun je je hier aanmelden).

Hoe koop je Arnhems Hert?
In je Circuit Nederland account of in de app: klik op “Geldzaken” en dan in het linkermenu op “Saldo opwaarderen”. Met iDEAL betaal je vervolgens en daarna staat je aangekochte bedrag in Arnhems Hert gelijk op je rekening. Let op: consumenten mogen van de DNB in totaal niet meer dan 150,- Arnhems Hert op hun rekening hebben staan. Let hierop bij het aankopen. Voor bedrijven is er geen maximum.

Hoe ga ik administratief om met Arnhems Hert?2020-07-03T17:36:53+00:00

De boekhouding en administratie van Arnhems Hert is net zo simpel als een tweede bankrekening in Euro’s zou zijn.

 1. Open een grootboekrekening voor een bankrekeningnummer in je boekhoudpakket.
  (Omdat de koers met de Euro 1:1 is kan je gewoon de Euro als waarde houden, en hoef je nu niet ingewikkeld te doen met een vreemde valuta)
 2. Facturen: Schrijf facturen, zoals je dat normaal ook al gewend bent in Euro’s.
  Voeg bij opmerkingen toe dat je de overmaking in Arnhems Hert wenst (Specificeer hier de naam van je organisatie/bedrijf, zoals je die bij Arnhems Hert/Circuit Nederland hebt opgegeven)
 3. Lees (desgewenst) een MT940 bestand in, met alle mutaties van je Arnhems Hert betaalrekening.
 4. Alle belastingen (Omzetbelasting, Vennootschapsbelasting en dergelijke) gaan zoals je die altijd al gewend was te doen.

 

Circuit Nederland heeft een aantal praktische tips voor het inlezen van MT940 bestanden in diverse boekhoudpakketten: Kijk op “hoe houd ik circulair geld in mijn boekhouding/administratiepakket bij?”

FAQ

Hoe draagt Arnhems Hert bij aan de lokale economie?2020-06-23T15:03:43+00:00

Als je met euro’s lokaal koopt weet je nooit waar het bedrijf dat twee of drie stappen verderop in de keten zit het geld besteedt. Met Arnhems Hert is juist zeker dat ieder bedrijf dat zich aansluit ook lokaal blijft besteden, zodat uiteindelijk iedereen in de regio meer kan verdienen, omdat het geld in de regio blijft rondgaan.

Er waren toch al eerder initiatieven in Arnhem met betrekking tot (lokale) betaalmiddelen?2019-10-17T12:49:36+00:00

Jazeker. Voordat we zelf met Arnhems Hert starten, hebben we de bestaande opties verkend en met de meesten ook de samenwerking opgezocht.

Hier geven we, kort samengevat, onze bevindingen weer:

In het graafschap Gelre zijn al vroeg munten geslagen. Er werd in de 12e/13e eeuw gemunt door de graven Hendrik I, Otto I en Gerard. Dit gebeurde voor graaf Gerard met zekerheid in Arnhem.(Bron: http://www.duiten.nl/gelderland.html )

Recenter zijn in Arnhem twee eerdere initiatieven geweest rond lokale betaalmiddelen.
Het eerste betaalmiddel is de Gelre. De Gelre is opgericht in 2007 door Antony Migchels, eerst als handelsnetwerk. In 2008 is de Gelre verder gegaan met zowel een digitaal (giraal) geldsysteem als met een papieren geldsysteem. De Gelre had al heel snel bijna 100 aangesloten bedrijven als deelnemer. In 2008 had de Gelre de pech dat de Lehman Brothers failliet gingen waardoor de economie in een forse crisis terechtkwam. De Nederlandse Bank heeft toen (na een publicatie over de Gelre in het Financieel Dagblad) een onderzoek naar de Gelre gestart. De uitkomst was na een jaar dat een deel van het systeem door mocht gaan. De oprichter heeft op basis van deze ervaringen de concepten van de Gelre in 2014 doorontwikkeld naar een landelijk betaalsysteem, de Florijn. De Gelre is momenteel niet meer als lokaal betaalmiddel beschikbaar.

Verder heeft de wijk de Geitenkamp de Gilden(munt). De Gilden is een fysieke munt (niet digitaal) en bestaat sinds 2014. Om de paar jaar wordt er een nieuwe set van de Gildenmunt ontworpen en uitgebracht. Er zijn twee typen munten (de Gilden en het Gildenkwartje) en een 5 Gildenbiljet. Tijdens het Hoogte80 festival in 2014 heeft de stichting Gildenmunt met het festival samengewerkt. De Gilden kan gebruikt worden op “Groot Geitenkamp”: de Geitenkamp, Monnikenhuizen, Nieuw Monnikenhuizen, Arnhems Allee en Saksen Weimar.
Het bestuur van Arnhems Hert heeft in het najaar van 2018 contact gelegd met de stichting Gildenmunt om samenwerking te verkennen waarbij elkaars sterke punten gebundeld worden. Dit proces loopt.

Tot slot kent Arnhem de bitcoin. Dat is echter geen lokaal betaalmiddel. En de doelstellingen van Arnhems Hert en bitcoin lopen vér uiteen. Bitcoin is een speculatief digitaal betaalmiddel met een wereldwijde focus. Er zijn deelnemers aan de Bitcoin die deze gebruiken om transacties buiten het zicht te houden, terwijl Arnhems Hert juist gericht is op transparant zakendoen. Arnhems Hert is gericht op het realiseren van een duurzame, florende lokale community en wil een boost geven aan de lokale economie. Dit doen we door het stimuleren van lokale, transparante transacties in Arnhems Hert.

Go to Top