In gesprek met Kim Lagerweij, een Arnhemse grafische vormgever en liefhebber van de natuur. Voor Arnhems Hert ontwierp ze een brochure in de vorm van een specimen “bank” biljet. Het biljet symboliseert de circulaire geldstroom en draagt bij aan de groei van de lokale Arnhemse Hert gemeenschap. Kim is deelnemer van Arnhems Hert. Ze ontvangt circulair geld voor haar creatieve diensten, waar ze haar wekelijkse boodschappen mee betaald.

 

Vertel eens, wie ben je (als mens) en wat voor een ondernemer ben jij? ‘Ik houd heel erg van de natuur. Het is wonderlijk hoe de natuur is ontstaan op deze planeet en ik waardeer de schoonheid daarvan. Dat koester ik en wil het een soort van beschermen. Als ondernemer probeer ik daarom met mijn eigen bedrijf, Pluk de Dag – Green Graphics, zo duurzaam mogelijk iets terug te doen voor mijn omgeving. Ik maak duurzame groeipapier geschenken en gebruik daarvoor gerecycled karton, ecologische inkten en de Grow Your Thoughts wenskaarten laat ik maken bij een sociale werkplaats van SizaWerk. En ik doneer een deel van mijn omzet aan een stichting die zich inzet voor het welzijn van de bijenpopulatie.’

Je profileert jezelf als een Arnhemse grafische vormgever, wat is er zo Arnhems aan jou? ‘Nou, ik kom hier eigenlijk niet vandaan. Dat Arnhemse is zo gegroeid. Vanuit Texel ben ik verhuisd naar Arnhem om te gaan studeren aan de Kunstacademie Artez. Ik had verschillende opties voor kunstacademies in Nederland, ik heb toen gekozen voor de stad Arnhem. Natuurlijk voor de school, maar ook vanwege de natuurrijke omgeving, mooie parken en het dorpskarakter, ook al is het een stad. Ik had het idee dat ik mijn plek hier meer zou gaan vinden dan een andere grote stad. Mijn ‘Hert’ is hier gaan kloppen en ik heb een lokaal netwerk opgebouwd.’

“Arnhem is mijn ‘Hert’ geworden, ik heb hier een lokaal netwerk opgebouwd.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Arnhems Hert en waarom ben je deelnemer geworden? ‘Nog voordat ik benaderd werd om een “bankbiljet” te ontwerpen voor Arnhems Hert, was ik al eens gevraagd om deelnemer te worden. Toen zag ik nog niet zoveel uitgeef mogelijkheden. Inmiddels sluiten steeds meer ondernemers en bedrijven zich aan, waaronder bio-supermarkt Odin. Daar doe ik mijn wekelijkse boodschappen, dus dat was voor mij de voornaamste reden om nu wel deelnemer te worden. Daarnaast draag ik natuurlijk graag bij aan de groei van lokale duurzaamheid.’

Een gokje, is Odin dan ook je favoriete Arnhems Hert spot? ‘Haha. Ja! Onlangs heb ik er voor het eerst mijn boodschappen met Arnhems Hert betaald. Dat was leuk en gaf mij een soort van trots gevoel, omdat het lokaal besteed wordt. Je moet wel een ledenpas aanschaffen, anders lukt de betaling met Arnhems Hert niet, dat is misschien wel extra drempel voor nieuwe Arnhems Hert deelnemers die ook boodschappen bij Odin willen doen. Voor mij niet, want ik had al een ledenpas.’

Ervaar je nadelen aan het uitbesteden van Arnhems Hert? Nu nog niet, het besteden van circulair geld is vrij nieuw voor mij, maar het zou wel fijn zijn als de gemeenschap groeit. Dan kan ik circulair geld naast privé misschien ook steeds meer zakelijk gaan gebruiken. Odin is bijvoorbeeld een verkooppunt van mijn groeipapier geschenken. De opbrengsten daarvan worden uitbetaald in Arnhems Hert.’

Dus, eigenlijk krijg je een soort van gratis boodschappen. ‘Inderdaad, boodschappen doen bij Odin “kost mij niets”. Dat is best grappig en precies waar het om gaat bij circulair geld. Het geld circuleert in een netwerk van Arnhemse ondernemers, bedrijven en winkeliers. Het is waarschijnlijk dat het lokaal besteedde Arnhemse Herten weer bij je terugkomt. Kun je dat verduidelijken? Naast Odin, is de leefwinkel De Groene Vos ook een verkooppunt van mijn groeipapier geschenken én aangesloten bij de Arnhemse Hert gemeenschap. Wanneer ik een leuk cadeautje zoek, dan koop ik dat bij De Groene Vos en niet bij een commerciële winkel. De Groene Vos kan de Arnhemse Herten ook weer lokaal besteden.’

Wat doe jij om ondernemers in je netwerk te enthousiasmeren over Arnhems Hert? ‘Bij het uitschrijven van een factuur aan een Arnhems bedrijf, vermeld ik dat je deze factuur nu nog in euro’s kunt betalen – maar dat het ook met Arnhems Hert betaald kan worden. Er loopt nu bijvoorbeeld een proces dat de leverancier waar ik mijn papier laat drukken, zich aansluit bij United Economy. Dan kan ik straks ook mijn zakelijk inkopen met circulair geld doen. Dat zou geweldig zijn!’

Welke organisatie zie je graag deelnemer worden van Arnhems Hert? ‘Musea en ook de overheid, de Gemeente Arnhem zou geweldig zijn. Ik heb Arnhems Hert al eens onder de aandacht gebracht bij de Gemeente Arnhem, maar ik weet niet of dat iets gaat doen. Alle beetjes helpen natuurlijk.’

“Wanneer er meer diversiteit is, dan kun je samen tegenslagen opvangen. De stad Arnhem kan groeien tot een duurzame en levendige stad. “

 

 

Tot slot. Wat wil jij zelf graag bijdragen als deelnemer van Arnhems Hert? ‘Met mijn deelname hoop ik bij te dragen aan het creëren van meer diversiteit binnen de lokale economie. Mijn Arnhemse Herten besteed ik lokaal: ook de kleine ondernemers en winkeliers krijgen een kans. Het is misschien vergelijkbaar met biodiversiteit en een monocultuur. Als er een ziekte in het gewas komt bij een monocultuur, dan is het gelijk mis. Maar als er meer diversiteit is, dan kun je samen tegenslagen opvangen. Samen sta je steviger. Ik hoop dat er in de toekomst steeds meer Arnhemse ondernemers zich aanmelden en elkaar opdrachten gunnen. Arnhem kan daardoor meer floreren, gevuld met Hertspots: een duurzame en levendige stad! Dat is wat we willen, toch?’

Dank voor het leuke gesprek, Kim!

Groei jij mee? Stuur ons een e-mail en we geven jou 3x een biljet die je kunt doorgeven aan jouw favoriete lokale winkeliers. #supportyourlocals